Artikel: 0 kronor (jag kan fota också)

Söndag 08.30: En morgonpigg Elsa med en 40-kilos systemkamera från 1943 typ, släpar med sig en bakfull Emma på bilutflykt till Bunge, och de nationella körtävlingarna. Emma klagar på kyla, trötthet och hunger. Elsa slänger sig in i tistlar och flyttar på ungjävlar för att få till en hygglig bild på galopperande shetlandsponnyer i ett vattenhinder. Inte förrän Emma får halvsova en stund i bilen och sedan klappa en mjuk ponnymule skiner hon upp och återgår till sitt vanliga, glada jag.

Tillbaka på redaktionen lyckas Elsa skriva och redigera ihop hela sin text och sina bilder utan större ingripande från sina mentorer Per och Carl-Henrik. Hon får till och med beröm för sina bilder.

Dagens enda fråga är varför både kameran, bildvisningsprogrammet OCH skrivaren stötte på problem som de aldrig stött på förut, när Elsa hanterade dem. Självklart försvann den där höjdarbilden som borde varit med i tidningen. Emma är enda vittne på att den bilden faktiskt existerat. Måste vara något slags magnetfält Elsa utstrålar. Eller bara dålig karma. Tur att man inte är buddhist.

Fotnot: För alla som inte förstår det roliga med rubriken hänvisar jag till min Bibel - filmen Yrrol.

Man har skönt seriösa medarbetare

Jag: Man är ju lite dålig på att uppdatera bloggen nu när man bara har Internet på jobbet. Man kan ju inte sitta och blogga på arbetstid, liksom.
Per, sportreporter (som borde vara min förebild och läromästare): Äh, klart du ska blogga på arbetstid!

Första veckan som gotlänning

Då har man äntligen fått lite fart på anslutningen hemma på Poppelgatan (idylliskt va?) och kan med andra ord hålla bloggen aningen mer uppdaterad. Att blogga på arbetstid tror jag inte man ska försöka sig på, iallafall inte såhär i början. Kan bli impopulärt.

Veckan har varit så bra den bara kunde bli. Bilfärden i en gratis hyrbil ner gick prima, förutom ett aningen obehagligt inslag. Stod i Nynäshamn och väntade på att få köra ombord. Skulle ha fram något från bakluckan, så jag öppnade. Ut ramlade en fem centimeter lång, död kackerlacka... En man kom fram, inspekterade kadavret och tittade frågande på mig. Inte vet jag var den här bilen har varit, förklarade jag. Förhoppningsvis långt ifrån Nynäshamn.
Snart var mannens fru och två barn också framme. Kameran åkte fram och det togs många närbilder på den stackars utsatte krabaten.
- Pappa, finns det kackerlackor i Sverige?!
- Inte vad jag vet.
Det gör nu, lilla vän...

Jobbet har gått prima, alla tar så bra hand om mig även om man blir sjukligt trött av allt nytt. Det snurrar i min skalle, som "Familjen" skulle ha sagt. Idag var min första lediga dag, så jag har fikat med Charlie och spenderat pengar på kläder jag kanske inte behövde men verkligen ville ha. Ikväll blir det öldrickande, i morgon sommarfest med tidningen och söndag körtävligar i Bunge. Jag fick nämligen på något vis uppdraget att höja antalet artiklar om hästsport på tidningen. Inte för att jag har något emot det, hästnörd som jag är. Hoppla pålle!
Mina högklassiga sporttexter hittas på http://www.helagotland.se under "Sport" då förstås.

Fridaaaaa ditt knäppo, det var inte bara jag som ville lämna den där läskiga skogsvägen, både du och Emma var minsann ganska sugna på att åka hem ni med. Du var ju så rädd att du glömde plånboken som du nu inte får hämta ut, har jag hört... Hahaha, är allt jag kan säga. Men förlåt också, för att jag förstört din framtid...

Gotland i mitt hjärta

Okej, jag förstår varför mina vänner inte uppdaterar sina bloggar längre. Man har nämligen inte riktigt tid när man jobbar heltid. Ill do my best, though! Jag trivs super, alla på redaktionen är jättegulliga, Visby är världens vackraste stad och jobbet är KUL!
Mitt lilla hus är också till belåtenhet, precis som cykeln jag införskaffat. Jag har bara cyklat vilse två gånger, redan lagt mig till med att säga "jo" istället för "ja", som en äkta gotlänning. Jag börjar dessutom bli insatt i allt från division 2-fotbollen till Cykel-SM. Plus redigering! Mycket meriterande. FC Gutes tränare är redan min bäste telefonpolare. I morgon ska de vinna över Akropol! Jag har förresten ett nytt favorit-fotbollslag, som ni förstår. Stolt över mig, Emma?

Tyvärr fick vi inte se Marteboljuset som Frida hoppats på, men en timme i en bil mitt i skogen mitt i natten var ett äventyr i sig... Right, girls?

Back to work nu... Tror på seger för Tyskland ikväll, 3-1.

Visby, baby!

Om 45 minuter bär det av. Med hyrbil till Nynäshamn och med färjans hjälp över Östersjön ska jag ta mig till Visby - all by myself! Jag lämnar storstaden, vännerna och familjen för det annorlunda landet där jag känner endast en själ. Denna själ som ska bli min ledstjärna, min kollega, min tro, mitt hopp och enda vän. EMMA!
Under två månader ska jag intervjua, registrera, skriva, redigera, rapportera och analysera de gotländska sporterna. Däremellan ska jag dricka kall öl på Kallis, daquiris på Underbar och rödvin på Gute.

Var förresten och såg Sex and the City igår, som var precis som man hade väntat sig - sexig, gullig, lite småtöntig men klart sevärd. De "åååhhh-ande" tjejerna i salongen kunde man dock klara sig utan. Bäst var utan tvekan den heta duschsekvensen med grannen Dante...

Det kan ta tid innan jag har ett fungerande Internet till hands och tid att uppdatera bloggen. Men håll ut. Jag är nämligen inte som mina kamrater som överger sina läsare under semestern... Linus: *pik*

Emma, Visby, Världen - here I come!

Livet på en pinne

Midsommaraftons morgon. Fyra glada töser beger sig till det natursköna Landsort för att fira. På Willys inhandlas all mat, och där dyker två uniformerade poliser upp. De står vid färskpotatisen och plockar ut de allra finaste knölarna. "Polis polis potatisgris" blir de inte alls upprörda över utan skrattar bara och säger att de får väl bjuda på den...

Dagen inleds med lunch på bryggan. Annas blodiga rivsår på armen väcker uppmärksamhet. "Jag fastnade i en pärm". Arbetsskador kan man minsann få lite varstans.

Traditionsenlig följer sedan dans runt midsommarstången. Höjdpunkten blir när textraden "så göra vi när vi mangla våra kläder" kommer, eftersom detta ska visas med rörelser och ingen i sällskapet (som består av minst 40 personer i varierande åldrar) riktigt vet hur man faktiskt gör när man mangla sina kläder.

I samband med en fjärde omgång av "Björnen sover" väser Johanna: Jag förstår varför man super på midsommar!

Kvällen fortlöper med diskussioner om vem som inte passar in i gänget: Anna, Hanna, Johanna och... Elsa.

Familjen Sjöbloms nyrenoverade toalett är det inget direkt fel på. Jag och Anna undrar dock när vi får ett formulär om saker som kan förbättras där. Vi kan nämligen göra en lång lista; golvet är kallt, man ser rakt in genom fönstret på den som kissar, det finns ingen tvål och ingen handduk och ingen papperskorg. Vilken standard!

Jag och Hanna ska demonstrera cirkuskonster, vilket slutar med att jag ramlar in med huvudet i en kökslucka. Aj. De få hjärnceller jag hade försvann där, ja.

Kvällens sista (och roligaste) inslag blir godnattsagan. Med stor inlevelse berättar jag först Grötgrytan och sedan Den röda lilla stjärten för mina små barn. För alla som inte känner till den sistnämnda, kan jag berätta att den handlar om Snoppen, Musen och Den röda lilla stjärten, som blir lurade av den elake Dildon och Dildomamman. Mycket spännande!

Helgens mest använda ord:
Intravaginalt
Helgens mest använda uttryck:
Och hör sen!

  Anna var på vinet. Bokstavligt talat  Såhär slutade mitt och Hannas akrobattrick...  Somliga fick dubbla dunkuddar...  ...medan vissa fick nöja sig med en sittdyna!  Världens mest meningslösa saga. Ingen sensmoral alls! 

Födelsedags-/förlustmiddag

Jag har fyllt åt, Johanna fyllde år och Sverige gjorde bort sig mot Ryssland. Alla anledning att fira alltså! Middag hos familjen Sjöblom-Öhman och en vända till Caféet för vissa av oss.

Fick en superfin kuvertväska av Elin och Anna, som matchade kvällens klädval perfekt! Dessutom snygga skålar, smycken, blommor och godis av Johanna, Hanna och Andrea. Mycket uppskattat!

Mamma fick en bebis i knäet och började genast längta efter barnbarn. Min och syrrans plan är ju att skaffa varsin unge på egen hand och flytta ihop med de små knoddarna. Eftersom vi båda två är övertygade om att ingen av oss någonsin kommer att kunna hålla fast i en karl...

Uffe, Jag och AndreaFödelsedagsbarnet och Pappa Uffe  Mattias, Hanna och Anna  Elin, Syrran och Mamma  Mamma och lilla Stella - vilken fotomodell!  Snyggaste väskan!  A perfect match!

Väck väck vällingsäck, Lagerbäck...

Sverige chockade alla och vann över Grekland. Mot Spanien tog det stopp men spelet lovade mycket inför den avgörande rysslandsmatchen. Där tog det dock ännu mer stopp. 2-0 och knappt ett skott på mål och festen är över.

Nu måste det hända något. Nytt blod måste in.
Lagerbäck måste ut, Henke pensioneras. Zlatan måste sluta betraktas som den store Frälsaren och Ljungberg har slutat springa för längesedan.
Nya friska pigga pojkar måste få ta plats i laget. Elmander, Rosenberg, Stoor, Sebastian Larsson, Kimpa, Fredrik Stenman och lidingösonen Micke Dorsin är bara några av de tillgångar som inte riktigt utnyttjats.

Pappa i telefon från hotellvestibulen i Bourgougne: Nu är det dags att avsätta Lagerbäck!
Jag: Har du något förslag på vem som skulle ta över?
Pappa: Tja, jag skulle kunna ta på mig det uppdraget!
Idag är vi nog flera som känner så. Idag skulle nog vem som helst leda landslaget längre än Herr Lagerbäck. Inte för att han varit dålig, inte alls. Men nu är det dags att lämna över till nya förmågor.

(Nu kommer jag få aggressiva hat-kommentarer av Emma om hur fantastisk Henke är och att jag talar i nattmössan när jag tycker att han ska sluta...)


Från soffan till trappan

Söndag kväll. Sitter hemma i soffan och kollar på fotboll. SMS:ar Johanna, som sitter hemma hos sina föräldrar, om vår gemensamma födelsedagsmiddag på onsdag:

Jag: Jag gör en morotskaka istället. Är så trött på smulpaj.
Johanna: Kanon! Jag e full. Puss puss
Jag: Haha Vaa? Med päronen? Man kanske skulle gå ut. Höhö.
Johanna: Ja! Ut!
Jag: Haha. Nä?
Johanna: Ja!
Jag: På riktigt? Jag har lovat köra hem syrran efter fotbollen vid halv 11.
Johanna: Hörrö! Nu drar du med syrran så drar vi ut alla tre på galej! ;) Skit i jävla fotbollen, e ju inte ens sverige!
Jag: Hon är inte alls taggad! Tråkobert. Men vadå, Caféet eller? Är det nåt folk tro?

Så oskyldigt började alltså kvällen som slutade på Fredsgatans trappa. Tre spontana vänner och en för oss okänd house-dj. Via Johannas lägenhet för rödvin, cigg och YouTubeklipp och en livsfarlig cykeltur genom stockholmsnatten. Så kan det gå. När det är sommar är allting möjligt.

Drinkar i Johannas fönster  Vansinnesfärden  Fyllosar  På trappan

Livet enligt Elsa, 7 år

Hittade i mina lådor fyll-i-själv-boken "Killtjusarboken" som innehåller följande fakta. Tänk att jag inte har förändrats ett dugg sedan dess...

Bra trix som gör en kille intresserad: Visa kort på spindlar och ormar och sånt där äckligt. Skryta med att jag har 4000 kr och att han kan få 200 av mig.
(Den ska jag prova nästa gång jag är på krogen!)

Mitt första minne av killar:
Jag har fått ett hästskosmycke av Calle, jag slängde ut det genom fönstret.
(Vaa?! Förlåt, Calle)

Grejer som jag vill göra när en snygg kille tittar och blinkar åt mig:
Vinna en ståpåhändertävling, blinka tillbaks och hoppa över världens högsta hinder med min favo-häst Nero
(Skulle nog svara exakt likadant idag...)

Vad jag vill leka med tjejkompisar:
"Vargarnas hämd och ilskenhet" och "Systrarna Hardye" - lekar som jag leker med min bästis Charlotte.
(Hade redan vuxit ifrån gamla hederliga kurragömma eller?)

Bästa kläder:
Lång t-shirt och tajts
(Faktiskt inte så långt från vad jag har på mig idag. Skillnaden är väl att reklam-t-shirten i storlek XL har bytts mot en tunika.)

Vad jag blir kär i hos killarna:
Snällheten, hårfärgen, kläderna och rösten (!) - dom får inte prata pipigt eller basröst
(Nu vet ni vad ni ska lägga krutet på, killar)

Mina hemliga sidor: Jag känner mig sviken av Sam, på ett disco sa han att vi skulle dansa tryckare , men sen gick han hem, utan att säga ett ord! Snyft, jag saknar honom.
(Vilken skitstövel va?)

Valkar och blinkande iskuber

En kryssning till Mariehamn skall icke underskattas. Resan bjöd nämligen på följande höjdpunkter:

* Drinken Flash Gordon med en orangeblinkande iskub. Tänk vad lite det krävs för att glädja mig!
* En överförfriskad äldre herre som bjöd upp: "Eh, jag väntar på min kavaljer, men min syster dansar gärna!"
* Buffé med fri tillgång på vin och öl. Härligt, härligt, men farligt, farligt...
* Gratis champagne!
* Intensivt umgänge med syster yster. ♥
* Schlager, bugg och dansband. I mängder.
* Inhandlade av ett Juicy Tubes-läppglans, päronvodka och lite vino. Billigt billigt!
* Inhandlade och släpande av 11 flak öl till Elins midsommarfest. Valkar i händerna...

  Jag hittade inte bara en blinkade drink, utan även en keps... Mycket klädsam 


Skeppsbron 2008-06-10:

Daniel Andersson som aldrig gjort något vettigt fick en plats i startelvan.
Henke fick finna sig i ett H. framför sitt Larsson på tröjan. Plus att Elmander snott hans nummer 11.
Grekland rullade boll, maskade och tråkade ut alla inklusive sig själva.
Sotirios Kyrgiakos hade fått för sig att det var okej att ha håret i en halvtofs när man är man. Det är det inte.
Fullgubbar knuffade på oss hela kvällen.
Markoolio jobbade sig svettigare än fotbollsspelarna men lyckades ändå inte dra igång någon riktig allsång. Kan bero på att ingen kunde texten till hans nya låt.
Chippen har förmodligen gjort sitt i EM.

MEN - Sverige vann, Zlatan gjorde mål i landslaget igen, PETTER HANSSON gjorde på något obegripligt sätt mål med knäet, Lars Lagerbäck klädde för första gången i världshistorien på sig en kavaj och kvällen var alldeles, alldeles underbar.
Drömmen lever. Nu trycker vi ner de där stroppiga spanjorerna och gör borstj av ryssarna! Heja Sverige!


Angående blogglänkarna till höger...

...så behöver ni inte klicka er vidare via dem eftersom alla mina bloggande vänner verkar ha gått på semester. Som om strålande sol, 30 graders värme och pluggfrihet vore bra anledningar att INTE sitta inne framför datorn?
Laptop, hallå? Trådlöst internet, hört talas om det?
Datorn mår också bra av frisk luft och UV-strålning!

Artighetsfras

Systrarna Larsson fredag natt 03.40:

Syrran: Vill du ha öronproppar?
Jag (halvsovande): Nää
Syrran: Säkert?
Jag: Ja
Syrran: Hundra?
Jag (irriterat): Men jag sa ju nej
Syrran: Men det låter nog en del
Jag (uppgivet): Ja, men ok då, lägg fram ett par!
Syrran: Men asså, jag vet inte om jag har några...

Talande tystnad

Syrran: Jag skulle bara vara artig...


Annas sommarvisa?

Via telefonsamtal från Johanna kom dagens IQ badboll:
"Idag gick vi förbi några som sjöng nationalsången, och då sa Anna: Åh, de sjunger Idas sommarvisa!"
Bra att Anna inte kan Sveriges nationalsång...

Bitterfitta 1 och 2

Jag och syrran satt i Humlegården idag. Vi såg ett hånglande par som matade varandra med godis OCH chips (!)

Syrran: De har chips
Jag: De har godis
Syrran: Jag vill väl också ha någon att hångla med i en park
Jag: De har fan allt.
Syrran: Det borde väl gå att ordna i sommar?
Jag: De kan väl dela med sig?
Syrran: Kolla vad många pizzor den där tjejen har!
Jag: Man skulle göra en rusch och sno godispåsen och bara kuta därifrån...
Syrran: Åh, det kom världens pizzadoft!
Jag: Sluta hångla då, äckliga människor...
Syrran: Här sitter vi och är bittra
Jag: Bitterfittorna

Fan vad skönt det är att umgås med syrran. Det är som att vara med sig själv fast man slipper vara ensam.

I'm having trouble sleeping...

...och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är såhär ljust när man går och lägger sig vid midnatt:


Jag vet inte om The Perishers sömnproblem berodde på just ljusa sommarnätter. Men det verkar ju rimligt med tanke på att de är från Umeå. För där är det förstås ännu ljusare...

Nu vet jag...

...varför Överskottsbolaget säljer skurhink inklusive mopp för 15 kronor. Efter att ha dammsugit lägenheten så noga som aldrig förr skulle jag inviga mitt moppset på de klibbiga ölfläckarna från gårkvällen. Men hinken läcker vatten. Längs hela sidan går nämligen en lång reva i den blå plasten.
Nödlösningen får bli att tappa upp vatten och såpa i en röd plastbunke som vanligtvis används för bröddegar och liknande. Tyvärr passar inte den praktiska urvridaren så bra på bunken, så krama ur vattnet får man göra för hand.
När hela lägenheten till slut är svabbad och skinande ren, är den... tydligen inte så skinande ren ändå. Över hela golvet ligger nämligen små vita tyghår som moppen släppt ifrån sig. Bara att ta fram dammsugaren igen alltså.

Det luktar åtminstone gott av citronsåpa i mitt lilla hem. Nu är det bara disken kvar. Och badrummet...

Så nu vet jag. Och ni. I julklapp önskar jag mig ett moppset. Av hög kvalité.

Det var förresten mycket manlig kärlek igår kväll. Tre av klassens turturduvor:

   
Tobbe och Christian med

Klassigt, klassen!

Jag hade tydligen efterfest igår kväll. Eller vad man nu vill kalla det man gör när man efter en lång, alkoholomsusad brännbollsomgång när myggen och den norrländska kylan propsar på att ute är ute och inte längre inne, och går in till den som bor närmast för att fortsätta dricka.

Så händelsefullt det blev.
- Först dök Joel upp i balkongdörrsöppningen (jag som alltid lämnar den dörren öppen när jag går till tvättstugan eftersom jag tänkt att så högt kan ingen klättra ändå. Dags att tänka om!)
- Sen dök även Jocke upp i dörröppningen efter ett litet klättringsnummer.
- Frida och jag lyckades med gemensamma krafter slå sönder ett vinglas som jag sen dammsög upp. Uppenbarligen inte särskilt ordentligt eftersom jag hittat glassplitter i hela lägenheten plus i mina fötter.
- Nisse blev kärleksfull och framhöll att jag är finare i lockigt hår än rakt. (Samma Nisse som tyckte jag såg frikyrklig ut när jag kom ut från frissan...)
- Tio (TIO!) begagnade, äckliga snusar dumpades i min diskho. Snusar som jag senare fick plocka upp med mina bara händer. Äckliga snusare - jag vet vilka ni är!
- Christian blev som vanligt fylleaggressiv och fyllestark och misshandlade mina stackars handleder.
- Albinos, charterkillar, b-uppsatskärlek och självklart sex diskuterades livligt i köket.
- Vi gjorde upptäckten att frysta chokladbollar är rätt gott.
- Twisterturneringen blev som alltid en hit.

Nu är golvet ölklibbigt och diskbänken full av glas. As it should be.
Vår klassfest var hursomhelst en lyckad kväll, det tror jag alla håller med om. Mera sådant i höst, klassen!

Stackars Martin

"Jag har inte sovit en minut i natt, jag har bara ätit ett Big Boy-mål på 48 timmar och en fågel sket på mig!"

Ja, Martin, så går det när man inte skriver klart uppsatsen i tid...


A woman's right to sex...

...and the city!


Snart har den premiär, filmen vi alla väntat på. Hur ska det gå? Är mr Big verkligen Big enough för kräsna Carrie? Överlever Miranda ghettot i Brooklyn utan att ha ihjäl Steve, Brady, katten eller hunden? Är det möjligt för polygama Samantha att hålla relationen med Smith levande? Och hur anpassar sig mandarin-bebisen till Charlottes fläckfria sagotillvaro?

Alla mina tjejer (och killar även om jag tvivlar på att ni vill) som är i Stockholm och som vill gå och se den med mig söndagen den 22 juni (innan jag drar till Visby för sommaren) räcker upp en hand! (Eller lämnar en kommentar...)

Men kom igen nu

0-1 mot Ukraina. Vad hände, Sverige? Fortsätter vi sådär slutar vårt EM på noll poäng. Skandal grande, som magister Stahre skulle ha uttryckt det.